Талибанците денеска официјално потврдија дека министерот за надворешни работи Амир Кан Мутаки во текот на изминатиот викенд одржал разговори со лидерите на авганистанската опозиција Ахмад Масуд и на иранската опозиција Исмаил Кан.

Портпаролот на талибанците Забихула Муџахид истакна дека новите авганистански власти ги увериле двајцата водачи на антиталибанскиот Национален фронт за отпор (НРФ) дека можат да се вратат дома без никакви проблеми.

Муџахид додаде дека нивната де факто влада се стреми да го убеди населението дека нема потреба од опозиција.

– Ги уверив сите дека можат да се вратат и да живеат во Авганистан. Нема да направиме проблем, истакна Мутаки пред новинарите во Кабул.

НРФ е предводен од Ахмед Масуд, син на познатиот антиталибански герилски командант Ахмад Шах Масуд, кој беше убиен во 2001 година.

Масуд и другите антиталибански лидери заминаа во егзил во повеќе земји, но главно во Таџикистан, Турција и Иран.

Антиталибанската група бара фер политичко учество на сите етнички групи, како и заштита на правата на жените, слободата на говорот и изборите, што досега беше отфрлено од талибанците.