Танзанија го објави своето прво избивање на смртоносната вирусна болест Марбург (МВД), откако пет смртни случаи и уште три случаи беа пријавени во болница во северозападниот регион Кагера во земјата.

Според Светската здравствена организација (СЗО) со следење на контакти, идентификувани се приближно 161 лице како изложени на ризик од инфекција. Владата распореди тим за одговор при итни случаи во областа, а соседните земји го засилија надзорот. Сè уште не се пријавени случаи надвор од Кагера.

„Напорите на здравствените власти на Танзанија да ја утврдат причината за болеста се јасен показател за решеноста ефикасно да се одговори на појавата“, рече Матшидисо Моети, регионален директор на СЗО за Африка. „Ние работиме со владата за брзо зголемување на контролните мерки за да се запре ширењето на вирусот и да се стави крај на избувнувањето што е можно поскоро“.

Пациентите кои покажуваат симптоми на болеста првпат беа откриени минатата недела во две села, според здравствениот меморандум во вторникот на танзанскиот министер за здравство Уми Мвалиму.

MVD за прв пат беше откриен во 1967 година во Марбург и Франкфурт во Германија и Белград, Србија. Тој е од истото „фамилија на вируси“ како еболата и предизвикува тешка хеморагична треска, додека стапката на смртност варира од 24% до 88%. Имаше неколку епидемии од нејзиното откривање, а најлоша беше Ангола во 2004-2005 година, каде имаше 252 случаи и 227 смртни случаи.

Вирусот првично се пренесува на луѓето од овошни лилјаци, а потоа од човек на човек преку телесни течности или контаминирани предмети. Членовите на семејството и здравствените работници се особено ранливи на инфекција.

Симптомите на болеста може да варираат од треска, гадење и осип на почетокот, до жолтица и сериозно губење на тежината како што болеста напредува. Има период на инкубација до 21 ден.

Нема вакцини или третмани за вирусот, но според Центрите за контрола и превенција на болести, ублажувањето на симптомите со рехидратација или управување со нивото на крвта и кислородот на пациентот, може да ги зголеми шансите за преживување.

Африканските центри за контрола и превенција на болести (Африка ЦДЦ) исто така ги поддржуваат напорите за спречување на појавата. Танзанија се бори со вирусот за прв пат, само еден месец откако Екваторијална Гвинеја го потврди својот прв случај.

„Овие заразни болести кои се појавуваат и повторно се појавуваат се знак дека здравствената безбедност на континентот треба да се зајакне за да се справи со заканите од болеста“, рече Ахмед Огвел Оума, директор на Африканската ЦДЦ. „Ги повикуваме членовите на јавноста да продолжат да споделуваат информации навремено со властите за да овозможат најефективен одговор.

Министерството за здравство на Танзанија ги повика граѓаните да преземат општи мерки на претпазливост и да ги следат здравствените директиви додека ситуацијата не се стави под контрола.