Таткото на 14- годишната Вања Ѓорчевска која беше убиена од Љупчо Палевски, бара домашен притвор. Александар Ѓорчевски застапуван од адвокатот Владимир Туфегџиќ, на јавна седница во Апелациониот суд страсно апелираше за укинување на мерката притвор. Туфегџиќ тврди дека никакви докази  на кој може да се основа сомневање за извршено кривично дело не се презентирани . Адвокатот Владимир Туфегџиќ тврди дека Ѓорчевски претрпел тортура додека бил во притвор во затворот Шутка.

Обвинението се заснова на тврдењето дека Александар Ѓорчевски открил клучни информации на групата под команда на Љупчо Палевски-Палчо во врска со движењата на Вања.

Цврст став на обвинителството

Како реакција на ова барање, обвинителката Фатиме Фетаи жестоко се спротивстави на ослободувањето, наведувајќи суштински причини. Фетаи тврдеше дека таткото треба да остане во притвор поради вистински ризик од бегство и основано сомнение за намерна вмешаност во убиството. Влогот е голем, а одлуката на судот сега е во рацете на судијката Тања Милева.

Екстрадиција на Палко се чека

Истовремено, претстојната екстрадиција на Љупчо Палевски-Палчо во Македонија додава неизвесност на расплетот на целата ситуација. Прецизната временска рамка останува необјавена.

„Имаше средба, се очекува да се завршат административните процедури, по што се очекува тој да биде екстрадиран во земјава“, пренесува министерство за Правда.

Тековна истрага за работата на полицијата

МВР потврди и дополнителна истрага во полицијата. Овој увид има за цел да оцени дали инволвираните служби се придржувале до утврдените процедури и стандарди во постапувањето со трагичното двојно убиство на 14-годишната Вања Ѓорчевска и Панче Жежовски. Додека ревизијата е во тек, конкретни детали остануваат необјавени, додавајќи интрига на целокупната истрага.

 

Извор: Сител