И покрај одлуката на Уставниот суд за укинување на апанажата минатата година (У. бр. 8/2022/1), Ковачевски и Спасовски ќе добиваат апанажа од 2.500 евра месечно.

Меѓувремено, функционерите си се подготвуваат за новото зголемување на платите од 300 до 500 евра, во зависност од работното место. Шефот на државата и премиерот ќе заработуваат околу 3.000 евра, додека пратениците може да очекуваат над 2.000 евра. Овој пораст следи по минатогодишниот значаен раст на платите од 78%.

Незаконско барање од Спасовски и Ковачевски

На седница на 6 февруари 2024 година, Комисијата за прашања на изборите и именувањата со само пет присутни членови ги одобрила барањата за апанажа на поранешните функционери. Овие барања ги поднеле за апанажа ги поднеле лично Димитар Ковачевски и Оливер Спасовски.

Собраниската комисија за прашања на изборите и именувањата немо ги одобри барањата за апанажа на поранешниот премиер Ковачевски и министерот за внатрешни работи Спасовски. И покрај оставката поради техничката влада, тие ќе земаат плати од 2.500 евра за цела година. Дополнително, на Ковачевски му е одобрено службено возило.

Промена на ставот на Владата

Првично сигнализирајќи за намалување на платите по минатогодишниот пораст од 78%, владата ја промени својата одлука, формирајќи работна група. Техничкиот премиер Талат Џафери ја истакна сложеноста на методологијата за пресметка на платите, тврдејќи дека таа не може поедноставено да се регулира.

„Тоа е методологија за пресметка на платите и не е важно дали е за службеници или не. Тоа е методологија што ќе се спроведе во поглед на заклучокот на статистиката во однос на бројките што произлегуваат од минатата година. Тоа не е материја за која можете да кажете дека може да ја регулира овој или оној“ – Талат Џафери, технички премиер на Македонија

Влијанието на Уставниот суд

Ова годишно зголемување на платите треба да стане редовна појава откако Уставниот суд ја укина фиксната основица. Сега, како што расте просечната плата, така ќе растат и платите на над 1.000 функционери, вклучувајќи министри, судии, обвинители и градоначалници.

Контроверзни законски измени

Предлогот за измена на Законот за судска служба по кратка постапка денеска беше прес пратениците. Законот предизвика полемика бидејќи има за цел минималната плата од основна плата да се трансформира во дополнителни бодови за звање. Силна опозиција произлезе од независниот синдикат на судската администрација, кој го осуди како предизборен потег за зголемување на платите за 2.000 денари за вработените со минимална плата како основна плата.

„Ова е срамен потег на власта, да ги турка овие законски измени во предизборниот период. Ги повикуваме пратениците да не ги гласаат овие законски измени и да не заборават дека многу брзо ќе треба да се сретнат со нас, ќе треба да не погледнат во очи и да побараат повторно да ги гласаме“ – Јасмина Величкова, претседател на Самостојниот синдикат на судска администрација

Закони со европско знаменце

Се чека на гласање четири закони за администрација со европско знаменце, предложени од поранешниот министер за информации Алиу. Имено, еден од овие закони наиде на критики за потенцијално погрешно усогласување на платите на административните службеници со зголемувањето на минималната плата во март.

 

 

Извори:  Sitel, Mkd