Сашо Топаловски е нов началник на СВР Скопје. Тој има над 20 години професионално работно искуство во Министерството за внатрешни работи.

Поминал низ сите скалила на институциијата. Работел како советник за Статистички истражувања, претходно кало инспектор во Оддел за Недозволена трговија и шверц. Бил и инспектор во Едниница за недозволена трговија со дрога и оружје СВР Скопје, инспектор во Одделение за Недозволена трговија со дрога и оружје СВР Куманово и инспектор во ЕВР Чаир одделение за Имотни деликти.

Работел и во 6та управа на МВР и бил генерален советник за Управување со Човечки ресурси како и советник во Единица за Управување со Квалитет. Има повеќе обуки и тренинзи во земјава и странство. Тој е магистрант на Универзитетот Св Кирил и Методиј- Институт за Социјологија и Политика.