Предложениот закон го поддржал министерот за образование Жан Мишел Бланкер, пишува „Гардијан“.

Францускиот министер за образование рече дека законот испратил силна порака до општеството дека „никогаш нема да прифатиме да се уништуваат животите на нашите деца“.

Се проценува дека едно од 10 француски деца се соочило со насилство од врсници и дека социјалните мрежи го зголемуваат потенцијалот за јавно исмејување и понижување.

Бланкер рече дека предлог-законот е „начин за спроведување на вредностите на Републиката“.

Предлог-законот беше одобрен од Долниот дом на парламентот и сега ќе оди на гласање во Горниот дом, Сенатот, а се очекува да биде усвоен во февруари следната година.

Со донесувањето на овој закон, како што се наведува, ќе се воведат казни за врсничко насилство во Франција, кои ќе бидат меѓу најтешките во светот.

Ерван Баланант, пратеник од партијата МоДем (Демократско движење) кој го подготви законот, рече дека новиот закон и високите казни се начин за „ангажирање на општеството како целина“.

„Не се работи за испраќање деца во затвор“, рече тој.

Тој рече дека кривичните закони може да воспостават „систем на вредности во општеството“.

Се вели дека новиот закон ќе важи за децата и возрасните во училиштата и универзитетите.

Во најтешките случаи, доколку жртва на училишно насилство биде убиена или се обиде да биде убиена, максималната казна за овој прекршок може да биде до 10 години затвор и 150.000 евра.

Неколку случаи на насилство од врсници завршија трагично во Франција оваа година, вклучувајќи го и самоубиството на 14-годишно девојче во Алзас во октомври.