– Доказите собрани од масовни гробници со посмртните останки на жртвите на егзекуцијата во централниот затвор Бадуш и од преживеаните, ги покажуваат деталните подготовки за нападот од страна на високи претставници на ИД, извршен на 10 јуни рано наутро, изјави Ричер вчера пред Советот за безбедност на ОН.

Тој истакна дека „заробените биле однесени на локации во близина на затворот, разделени врз основа на религијата и понижени. Најмалку илјада, главно шиитски затвореници, се убиени“.

Ричер додаде дека со анализа на дигитални, документарни и форензички докази, вклучително и документи на Исламската држава, се идентификувани голем број членови на екстремистичката група, кои се одговорни за злосторствата.

Како резултат на истрагата, Ричер нагласи дека истражниот тим на ОН заклучил дека ИД извршила „злосторства против човештвото за убиства, истребување, тортура, присилни исчезнувања, прогон и други нехумани дејствија“ во затворот Бадуш, како и „воени злосторства за случајни убиства, тортура, нехумано постапување и нарушување на личното достоинство“.