Жените велат дека снимките се објавени на Порнхаб без нивно одобрување и дека тие поднеле граѓанска тужба во Калифорнија.

Сопственикот на Порнхаб, компанијата Мајндгик, е обвинета за водење на „криминална организација“.

Порнхаб ги нарече овие обвинувања „крајно апсурдни, потполно безобразни и категорично лажни“.

Адвокат што застапува група жени, Мајкл Боу, истакнува дека компанијата со години ги заобиколувала постојните правила за да ги заштити актерите во традиционалната порно индустрија – особено делот каде производителите треба да ја потврдат возраста и идентитетот на луѓето во видеото .

Интернет-порно индустријата во суштина беше округ „Црвена светлина“. Оваа нова индустрија за порнографија на Интернет работи под различни правила во последните 10 години. Поточно без правила и надзор, истакна Боув.

МиндГик, кој поседува и управува со повеќе од 100 порнографски страници, вклучително и Pornhub, RedTube, YouPorn и Xtube и е сопственик на продукциска куќа која произведува порнографски материјали, со години им овозможува на непроверените корисници да објавуваат разни видеа.