Во изминатите 24 часа, Центарот за управување со кризи (ЦУК) пријави пораст на инциденти  и справување 34 активни пожари на отворени простори. Пожарникарите, покажувајќи извонредна координација, не само што се справуваа со пожарите на отворено туку соработуваа и со локалните заедници за да ги изгаснат пожарите во населени места, вклучително и оние кои вклучуваат ѓубре и запалени контејнери.

Брз одговор и заеднички напори

Истовремено борејќи се со пожари во населени места, пожарникарите успешно изгаснаа најмалку 34 регистрирани пожари на отворено  на одредени локации. Ангажманот на локалните жители се покажа како инструмент за управување со кризата. Имено, на територијата на државата, пожарникарите се соочија со предизвици надвор од конвенционалните урбани области, вклучувајќи ја и застрашувачката планина Селечка.

Далечни предизвици: Непристапниот терен на Селечка планина

ЦУК истакна дека продолжува да беснее еден постојан пожар на непристапниот терен на Селечка планина. И покрај предизвиците, напорите за гаснење пожари останаа непоколебливи. Посебно, подрачната ЦУК Битола извести за успешно гаснење на пожар од страна на пожарникарите на ТППЕ Прилеп. Овој инцидент се случил помеѓу атар на село Волково и село Прилепец во општина Прилеп.

Ноќ на Селечка Планина

Пожарот, кој избувна во 19:12 часот, претставуваше закана во долниот дел од месноста кај атарите на селата. Сепак, брзата акција успеа да го ограничи долниот сегмент, додека горниот дел од планината Селечка остана бојно поле за пожарникарите кои се борат со непристапниот терен.

Триумф над пламените јазици

ЦУК потврди дека збирно, 33 пожари на отворено се целосно изгаснати, што претставува триумф во тековната борба против пожарите на отворено

Откривање на статистиката за итни повици

Покрај операциите за гаснење пожари, ЦУК даде увид во сценариото за итен повик во последните 24 часа. Неверојатни вкупно 2.091 повици го преплавија Единствениот број за итни случаи 112. Изненадувачки, 40,60 отсто од овие повици се сметаат за „вистински“ итни случаи, додека 59,40 отсто опфаќаат неитни потреби на граѓаните. Повиците биле упатени првенствено до полиција (50,17 отсто), Итна медицинска помош (34,01 отсто) и пожарникари (14,48 отсто).

Извор: Faktor