Бисера Костадиновска Стојчевска e одговорна за годишната програма во културата, која е целосна катастрофа.

Преку членовите на комисиите кои се уште се непознати за пошироката јавност и кои ја потпишаа скандалозната програма, Костадиновска Стојчевска подели десетици илјади евра на лица кои останаа целосно неидентификувани.

Поради тоа, кеш ќе се дели на неименувани поединци и бизниси кои се поврзани со Костадиновска Стојчевска и владата. Но, по цена на ова, значително е намалена финансиската поддршка на познати настани кои имаат историја која датира со децении.

Министерството обезбедило 300 илјади денари финансиска поддршка на здружението за култура, уметност, спорт и рекреација познато како АРТАЛ од Тетово за шестото издание на Меѓународниот фестивал „Меридијанс“. Годинава за реализација на седмото издание се одобрени финансиски средства пет пати повеќе, што изнесува 1.400.000 денари. Ова е за разлика од манифестацијата „Рацинови средби“, која е втора по големина книжевна и поетска манифестација и има традиција која датира од пред шеесет години. Од 600.000 денари почнувајќи од 2017 година и продолжувајќи наваму, падна на бедни 86.000 денари поддршка од администрацијата.

Понатаму, одвратно е што Министерството за култура, додека обезбедува  500.000 денари за театарска претстава во најголемата македонска национална установа, истовремено издвојува 900.000 денари за шкртаниците од периодот на Шарената револуција. Ова е ситуација која се јавува истовремено. Министерството за култура како проект го проценува отстранувањето на шкртаниците и штетите од Шарената револуција и доделува по 900.000 денари за секој поединец и бизнис кој учествува во иницијативата.

Со оглед на ова, јасно е дека критериумите што се користат за одредување на распределбата на проектите и парите се целосно политички по природа, а не професионални.

Ова прашање и го поставуваме на Костадиновска Стојчевска во јавноста за да објасни зошто некои манифестации и поединци се фаворизираат по цена на други кои се видно повредени.

СДСМ и ДУИ го втурнаа секој сектор во уништување.

Заради СДС и ДУИ, културата на Македонија никогаш не била во полоша состојба.

Критично е одговорните за владата на СДС и ДУИ да си заминат што побрзо.

Според прогласот од партијата, Македонија треба да се развива и менува.

Извор: Kanal5

Извор: A1ON