Доколку биде одобрено, ќе биде префрлено на Конгресот на САД за конечно одобрување.

Според економските кругови, вредноста на продажбата изнесува 10 милијарди долари. Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган и американскиот претседател Џо Бајден треба да се сретнат во Рим за време на самитот на Г20 на крајот на октомври. Се очекува прашањето за борбените авиони, што Турција сака да ги купи, да биде отворено за време на разговорите.