Досега, Бабиш беше на чело на малцинската влада составена од АНО и левичарската Чешка социјалдемократска партија. Кабинетот исто така ја уживаше поддршката на Комунистичката партија на Чешка и Моравија. Така, комунистите досега индиректно учествуваа во управувањето со земјата, за првпат од 1989 година. Сега, сепак, се верува дека и социјалдемократите и комунистите ќе го загубат гласот и Бабиш ќе мора да бара нови партнери.

Неколку опозициски партии со политички позиции кои се приближуваат кон традиционалните политички текови на ЕУ ги премостија разликите и формираа две големи опозициски коалиции кои ќе се обидат да го соборат од власт евроскептичниот премиер.

Бабиш агресивно води кампања за изборите, ветувајќи им на гласачите дека нема да дозволи влез на илегални мигранти во Чешка и ја обвини опозицијата без да обезбеди докази дека привлекува бегалци во земјата.

Бабиш, исто така, вети дека ќе ги брани Чесите од ЕУ, за која рече дека сака да го уништи суверенитетот на земјата. Меѓутоа, во пресрет на изборите, името на Бабиш беше вмешано во скандал предизвикан од меѓународната новинарска истрага за Пандорини документи, што може да влијае на неговата партија при гласањето.