Грчката полиција интервенираше, го уапси возачот, го запре сообраќајот, го евакуираше просторот, а во возилото пронајде канистер со бензин и плинска боца.

Грчката новинска агенција АНА-МПА објави дека станува збор за 58-годишен маж кој имал психички проблеми и дошол од градот Каламата на Пелопонез, додека пак други медиуми во Грција пишуваат дека возачот е земјоделец и е целосно безопасен.

Возилото е со залепени пораки: „Турците ја имаат власта во Грција“; „Историограф“ и „Народен суд“.