Отониел (50) бил фатен за време на операција во рурална област во регионот Ураба. Тој е обвинет за испорака на десетици пратки кокаин во САД, а како што изјави Дуке, тој е обвинет и за убиство полицајци, сексуална злоупотреба на деца и регрутирање малолетници.

Колумбија понуди награда од 800.000 долари за информации за Отониел, додека американската влада понуди 5 милиони долари за информации што ќе помогнат за негово апсење.

– Ова е најголемиот удар за дилерите на дрога во нашата земја во овој век, нагласи претседателот Дуке, споредувајќи го со падот на Пабло Ескобар во 90-те години од минатиот век.