– За осомничените во февруари била издадена европска потерница за „сомневање за учество во организирана криминална група која шверцувала новороденчиња на грчка територија, се вели во соопштението.

Мажот и сопругата, чиј син веќе е во притвор во Бугарија, биле уапсени на 29-ти април во Нојнкирхен, југозападна Германија. Државното обвинителство не ја навело причината за нивниот престој во Германија.

На сите тројца им се заканува затвор од 5 до 15 години.

Тие се обвинети за регрутирање на бремени жени со сиромашно потекло во Бугарија од 2015 година, ветувајќи им дека ќе добијат 2.500 до 3.500 евра. Потоа ги одвеле и ги сместувале во стан во Атина пред породувањето.

– Неколку дена по раѓањето, децата беа продадени на локални шверцери кои најверојатно припаѓаа на меѓународна мрежа за трговија со новороденчиња, рече адвокатската канцеларија.

Идентитетот на девет жени, сите од сиромашно потекло, чии деца се родени и продадени во Грција, е утврден.

Неонаталната трговија, која била широко распространета во гетото на Ромите кај Бургас, во источна Бугарија, се проширила во другите делови на земјата во последните неколку години, а најчеста дестинација била соседна Грција.

Бавноста во процесот на посвојување, која трае до пет години, ги натерало многу кандидати да се обратат на овој вид нелегална трговија.

Благодарение на законот од 2018 година, времето на чекање е скратено, но мрежите сè уште работат и станува полесно „решение“ за оние кои не успеваат легално да посвојат дете.