Обидот да се изгласаат измените на Законот за игри на среќа во Собранието повторно се најде во ќорсокак. И покрај заедничките напори, само 51 пратеник се изјасни за поддршка, што не ги имаше потребните 61 глас. Ова удар доаѓа по одбивањето на претседателот Пендаровски да го потпише указот, што предизвика прегласување за предложените измени на Законот за игрите на среќа.

Застапници и опозиција на измените на Законот за игри на среќа

Меѓу најжестоките поддржувачи на предложените измени на Законот за игри на среќа беа членовите на Демократската унија за интеграција (ДУИ), кои долго време се залагаат за оваа законска реформа во Собранието. Сепак, нивните напори наидоа на жестоко противење од другите политички партии. Арбер Адеми, координаторот на пратеничката група на ДУИ, изрази жалење за тактиката на опозициските партии, обвинувајќи ги за попречување на законодавниот процес.

Црвено знаме од ЕУ: Одбивањето на Пендаровски да го потпише законот за игри на среќа ја потресе криминалната агенда на ДУИ и предизвика остри реакции

 

Спорни одредби

Централно место во дебатата се одредбите кои се однесуваат на близината на коцкарските установи до образовните институции. Застапниците се расправаат за минимално растојание од 500 метри, наведувајќи ја загриженоста за влијанието на таквите установи врз ранливите популации, особено студентите. Секако, зад оваа ненадејна грижа за јавното добро се кријат бизнис интересите на ДУИ, особено на Артан Груби.

Скриени агенди зад законот за игри на среќа: Добитен облог за Груби и неговите пријатели од странство – проект „Казина во секоја куќа“ со доделување лиценци за онлајн коцкање

Ситуацијата во Собранието

Исходот од гласањето покажа поделено Собрание, при што 51 пратеник ги поддржаа измените на Законот за игрите на среќа, додека 22 беа против, а 36 беа воздржани од гласање. Имено, членовите на владејачкото мнозинство беа меѓу оние кои се воздржаа.

Уставни импликации

По гласањето, во Собранието настана конфузија околу статусот на измените на Законот за игрите на среќа. Претседателот на Собранието, Јован Митревски, првично соопшти дека не се донесени измените на Законот за игрите на среќа. Но, по консултации со собраниските служби, стана јасно дека додека законот бил изгласан, тој не ја добил потребната поддршка од најмалку 61 пратеник според член 75 од Уставот за да биде усвоен.

Одговор на индустријата

Здружението за организатори на игри на среќа (АПИС) го поздрави исходот, тврдејќи дека се заштитува егзистенцијата на приближно 10.000 поединци вработени во индустријата. Оваа одлука доаѓа во време на тековната јавна дебата околу законските реформи во секторот за коцкање, кои беа предмет на интензивна расправа и размислување со месеци.

Злоупотреба на европско знаменце како штит: ЕУ и претседателот застанаа против, но законот за игри на среќа упорно се турка поради приватни интереси – милиони ќе завршат на странски сметки, вели АСОМ