Контраверзниот руски политичар Владимир Жириновски почина пред една година, но во Русија се уште е цитиран, со оглед на тоа дека некои од неговите изјави и предвидувања на иднината како да почнуваат да се потврдуваат со завидна точност.

Сега кога дојде до напади на дронови на мети во Иран, во руските медиуми се потсетија на пророштвото на Жириновски од 2019 година, кога во една тв емисија во која учествуваа и украински експерти рече:

Овие избори беа ваши последни(во Украина). Таму нема да имате избори во 2024 година, бидејќи ќе нема земја која се вика Украина! Не ја земате во предвид ситуација на Блискиот исток. Таму ќе се одвиваат такви настани што сите ќе заборават на случувањата во Украина. Би можело да иде до Трета светска војна. А Иран не е Виетнам, не е Северна Кореја, не е Косово. Таму ќе бидат најстрашните настани!