Украинскиот министер за одбрана рече дека се надева дека ќе вооружи милион борци додека земјата се подготвува за „нова, долга фаза на војната“.

Олексеј Резников во објава на Фејсбук истакна дека Украина „ќе треба внимателно да ги планира ресурсите“ и да „избегне грешки“ за да победи во војната. Како што вели тој, Русија веќе претрпе „стратешки пораз“. Тој вели дека Украина ја чека многу тешки недели.

„Никој не може точно да каже колку недели. Во тој период ќе се браниме првенствено со свои средства од непријателот полуден од бес“, напиша тој.

„Зголемениот притисок на санкциите против Русија и зголемувањето на странската помош за Украина треба да создадат услови во рок од неколку месеци под кои Кремљ конечно ќе ги загуби сите шанси да постигне каков било успех. Тогаш ќе се појави нова можност за Украина. Во овој исклучително тежок период ни треба единство, сплотеност, волја и трпение“, заклучи тој, пренесе Индекс.хр.