Украинската власт соопшти дека источниот град Авдиивка наскоро би можел да стане „втор Бахмут“, мал град во кој нејзините сили се држат против руските освојувачи осум месеци, но ризикуваат да бидат целосно опколени.

Битката за Бахмут во индустрискиот Донбас беше една од најжестоките од речиси 13-месечната војна во Украина, правејќи споредби со рововските војни од Првата светска војна.

Командантот на украинските копнени сили минатата недела рече дека московските сили сега се обидуваат целосно да го опколат Бахмут во офанзивата која не направи големи пробиви.

Во понеделникот, портпаролот на украинската воена команда Таврија рече дека се согласува со оценката на британското одбранбено разузнавање дека Русија го зголемува притисокот врз линиите за снабдување на Авдиивка, како што направи околу Бахмут.

„Непријателот постојано се обидува да го опколи градот Авдиивка. Многу се согласувам со моите колеги од ОК дека Авдиивка наскоро може да стане вториот Бахмут“, рече портпаролот Олексеј Дмитрашкивски.

Авдиивка пред војната имаше население од повеќе од 30.000. За разлика од Бахмут, тој многу години е град на првата линија.

Украинските сили беа вкопани таму долго пред руската целосна инвазија минатата година, држејќи ја линијата против милитантите поддржани од Русија кои презедоа контрола врз делови од територијата во источна Украина во 2014 година, откако руските сили го зазедоа Крим.

Авдиевка се наоѓа северно од градот Доњецк, кој е под контрола на Русија од  2014 година.

Британското одбранбено разузнавање во понеделникот објави на Твитер дека руските сили постигнале „притаени придобивки“ околу Авдиивка и рече дека распространетата фабрика за кока-кола Авдиивка „најверојатно ќе се смета за особено одбранлив клучен терен додека напредува битката“.