Унгарија го започнува своето шестмесечно претседавање со Советот на ЕУ поради сериозни несогласувања со раководството на ЕУ за низа прашања, вклучително и конфликтот во Украина и миграцијата. Таа ја презема диригентската палка на ЕУ од Белгија на 1 јули за да и ја предаде на Полска на ротирачка основа на крајот на декември.

Виктор Орбан е со јасен план и визија за следните шест месеци што и како да биде во Европа. Како главни приоритети ги има: Спречување на илегална миграција, безбедност во Европа, конкурентност на европскиот пазар, економски мерки и прекин на војната во Украина се клучни цели за унгарското претседателство со ЕУ.

Неповолните односи меѓу Будимпешта и Брисел се одразија дури и на изборот на мотото на претседателството: „Да ја направиме Европа повторно голема!“.

Тоа е слично на предизборниот слоган на поранешниот американски претседател Доналд Трамп, кој не е поддржан од актуелното раководство на ЕУ, но отворено го поддржува унгарскиот премиер Виктор Орбан.

Официјалното лого на Претседателството е Рубикова коцка, со црвено-бело-зелено унгарско знаме на едната страна и амблемот на ЕУ во форма на ѕвезди распоредени во круг од другата страна. Оваа година пронајдокот на унгарскиот инженер Ерњо Рубик наполни 50 години.

Според веб-страницата на претседателството, загатката бара „стратешка визија, трпение, дисциплина и прецизност – квалитети кои се од суштинско значење за унгарското претседателство со Советот на ЕУ“.

Во услови на тензична атмосфера пред сѐ на тема испорака на оружје за Киев и процесот на пристапување на Украина во ЕУ до пактот за миграција на ЕУ Унгарија го презеде претседателството со унијата. Ова доведе до многу нервозен крај на белгиското претседателство. Во ЕУ беше наречен „Брисел на квадрат“, што значи дека за време на тоа бриселската евробирократија тесно соработуваше со бриселската белгиска бирократија. Затоа, во овој период беа направени напори да се има време да се започнат преговорите за пристапување на Украина во ЕУ пред 1 јули, да се донесе одлука за експропријација на приходите од руските средства и да се спроведе 14-тиот пакет санкции против Русија.

Информирајќи за програмата на унгарското претседателство, Орбан рече дека најважна точка во неа е предвремено завршување на конфликтот во Украина.

„Ние сме за прекин на војната“, изјави премиерот.

Како што објасни владата, конфликтот во Украина сè уште „фрла сенка врз сите настани во ЕУ“.

Овие зборови се во спротивност со изјавите на шефицата на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен, која не зборуваше за крајот на конфликтот со сегашните освојувања на Русија, туку за потребата да се победи Украина.

Во официјалната програма на унгарското претседателство, наведена од министерот за прашања на ЕУ, Јанош Бока, оваа точка е формулирана пошироко: обезбедување на одбраната и безбедноста на Европската унија. За таа цел, особено се предлага развој на европската одбранбена индустрија и проширување на соработката во областа на воените набавки.

Друга важна точка на агендата ќе биде подобрувањето на конкурентноста на ЕУ, која заостанува зад САД и Кина во однос на економскиот обем и растот на БДП. Унгарија предлага сојузниците да развијат и склучат европски пакт за конкурентност. Според Орбан, ако тоа не се направи, континентот може да изгуби стотици илјади работни места. Европската комисија е претпазлива за идејата бидејќи верува дека ќе доведе до конфликт со САД.

Друг приоритет на унгарското претседателство е борбата против илегалната миграција. Прашањето предизвика остри несогласувања меѓу Брисел и Будимпешта, кои одбиваат да го почитуваат новиот миграциски пакт на ЕУ, кој конкретно предвидува преселување на мигрантите во сите земји на ЕУ врз основа на квоти. Унгарија предлага да се постигне договор за зајакнување на контролите на границите на Заедницата и барањата на мигрантите за влез надвор од Заедницата.