Универзитетот Јејл бара професорите и вработените да бидат вакцинирани против коронавирусот пред есенскиот семестар, со што ќе се прошири условот што веќе важи за студентите.

Универзитетот соопшти дека членовите, вработените и академските специјализанти мора да бидат целосно вакцинирани до 1 август, иако постојат одредби за исклучоци од причини засновани на здравствени причини, религиозни или „силни“ лични убедувања.

Повеќе од 350 колеџи и универзитети низ САД бараат вакцинација за студенти, барем за оние кои живеат во кампус. Според последната ранг листа на најдобри светски универзитети, Јејл е на 17 место.