Преглед на инцидентот во М-НАВ

Во значаен инцидент со М-НАВ, седум лица беа обвинети по упад во објект за контрола на летање и напад врз контролор на летање. Пет месеци по инцидентот, тие добија условни казни за „Попречување на службено лице во вршење на службено дејствие“, велат од обвинителството. Делото кое првично беше обвинето „Загрозување на безбедноста на воздушниот сообраќај“ беше намалено поради нови докази и изјави на сведоци.

Истрага и докази

Обвинителството наведе дека видео снимките и доказите од Брисел, заедно со изјавите на колегите од М-НАВ, влијаеле на промената на обвиненијата. Во текот на истрагата, вербалните изјави на вработените во М-НАВ и повредениот службеник, заедно со извештаите за безбедност на воздушниот сообраќај од Агенцијата за цивилно воздухопловство и Еуроконтрол, не укажуваат на закана за безбедноста на воздушниот сообраќај во моментот на инцидентот.

Правна постапка и казнување

По промената на обвинението, обвинетите ја признаа вината и се согласија на условни казни. Скопскиот Кривичен суд ја потврди пресудата. Шестмина вработени во М-НАВ, меѓу кои и Беким Незири, добија условни затворски казни од шест месеци, извршни доколку сторат друго кривично дело во рок од 18 месеци.

Построга казна доби седмообвинетиот Ерсен Сали кој физички го нападна контролорот на летање. Неговата двегодишна затворска казна ќе биде суспендирана под заштитен надзор, под услов да нема други прекршоци во рок од пет години. Сали претходно имаше условна казна за дело поврзано со огнено оружје, која сега ќе се спроведува.

Контекст на инцидентот

Упадот во М-НАВ се случи на почетокот на јануари по прес-конференцијата на синдикатот на протести против партизацијата во контролата на воздушниот сообраќај. Најголем дел од обвинетите се поврзани со ДУИ, а во моментот на инцидентот над 30 авиони летале над Македонија. Групата влегла во зградата на М-НАВ и прво вербално, а потоа и физички го нападнала контролорот на летање Премптим Бериша.