– Кој е целосно вакциниран, мора да се лекува во иднина, како и луѓе со нов негативен тест за вирусот на корона – рече Шпан во интервју за неделното издание на дневниот весник „Билд“.

Тој се осврна на извештајот на државниот епидемиолошки институт „Роберт Кох“, од кој произлегува дека можноста за пренесување на коронавирусот е помала кај лицата кои биле целосно вакцинирани отколку кај лицата кои биле тестирани негативно, пренесе Хина.

Според најновите откритија, ризикот од пренесување на коронавирус кај лица кои биле вакцинирани, не подоцна од 15 дена по приемот на втората доза на вакцина е помал отколку кај луѓето со негативен тест за коронавирус, според извештајот на Роберт Институт Кох.

Според институтот, луѓето кои примиле втора доза на вакцина треба да бидат изземени од задолжителни тестови и карантин.

Германскиот министер за здравство рече дека извештајот на Институтот бил испратен вчера до федералните провинции со цел што побрзо ослободување на лицата кои биле вакцинирани од обврската за тестирање и самоизолација.

Вакцинираните лица би можеле да имаат пристап до услуги како што се фризерство или влегување во продавници или музеи каде што е потребен тековен негативен тест.