Протестната нота, која за првпат ја објави весникот „Кориере дела сера“ и која ја потврди претставник на Ватикан, беше испратена од министерот за надворешни работи на Ватикан на 17 јуни на адреса на италијанската амбасада при Светата столица, објави Ројтерс.

Ватикан верува дека законот, како што е напишано во моментов, го крши Латеранскиот пакт од 1929 година, кој Ватикан го основа како суверена држава и ги регулира односите меѓу Ватикан и Италија.

Протестот беше насочен против таканаречениот „Занов закон“, именуван по Алесандро Зан, законодавецот на Демократската партија за хомосексуална ориентација.

Ватикан стравува дека законот, во сегашната форма, може да доведе до криминализација на црквата во Италија, поради одбивањето да стапуваат во хомосексуални бракови, спротивставување на хомосексуални парови што посвојуваат деца или поради одбивање да предаваат родова теорија во католичките училишта, според извор од Ватикан.

Законот беше донесен во долниот дом на италијанскиот парламент и во моментов се дискутира во комитет во Сенатот.