Истражувачките новинари од непрофитниот портал „Интерсепт“ тврдат дека поседуваат 528 страници документи кои докажуваат дека американската здравствена агенција „Еко здравствена алијанса“ финансирала експерименти со коронавируси во лабораториите во Вухан од 2014 до 2019 година со државни пари.

Документите беа објавени откако „Интерсепт“ го тужеше Американскиот национален здравствен институт, кој во септември 2020 година одби да им ги даде бараните документи за инспекција. „Интерсепт“ потоа се повика на Законот за слобода на пристап до информации и една година подоцна конечно победи во судска постапка.

Документите јасно покажуваат како „Еко здравствената алијанса“ донираше вкупно 3,1 милиони американски долари на својот долгогодишен партнер, Институтот за вирологија Вухан и Универзитетот „Ист чајна нормал“, за проект со наслов „Разбирање на ризикот од коронавирус кај лилјаците“.

Точно 599.000 американски долари од таа сума беа наменети за идентификација и промена на вирусот корона кај лилјаците. Тоа финансирање требаше да продолжи и по 2019 година, но администрацијата на Трамп, среде пандемија, го прекина во 2020 година.

Дури и пред пандемијата, многу научници беа загрижени за потенцијалните опасности поврзани со таквото истражување. Можниот ризик е предупреден и во самите документи на „Еко здравствена алијанса“, во кои се наведува:

„Работата на терен вклучува исклучително висок ризик од изложеност на САРС или други варијанти на коронавирус. Бидете особено внимателни кога работите во пештери каде што има големи количини лилјаци и каде сте во опасност да вдишете прашина од нивниот измет“.

По објавувањето на овие документи, уште повеќе експерти веруваат дека постои можност ковид-19 случајно да „избегал“ од лабораторијата во Вухан, која официјално се смета за извор на пандемијата.

Дополнително, документите содржат информации за создавање на нов вирус, а експертите контактирани од новинарите веруваат дека таквите истражувања треба да бидат забранети.

Важно е да се спомене како се докажа дека претседателот на агенцијата „Еко здравство алијанса“, Петар Дазак, помага во организирање на научниците да ја прикажат секоја дискусија за можното лабораториско потекло на ковид-19, дури и ако се базира на научни теории, како теорија на заговор.

Уште позагрижувачко е сведочењето пред Конгресот на заштитникот на американската борба против пандемијата со ковид-19, Ентони Фаучи, кој изјави дека Американскиот национален здравствен институт никогаш не финансирал истражување на експерименти на Институтот за вирологија во Вухан што би го зголемило нивото на инфекција со корона вирус.

Документите не утврдуваат дали Фаучи, кој го предводеше одделот што го финансираше институтот во Вухан, беше официјално задолжен за надзор на експериментите во Вухан и дали навистина бил свесен што се случува во Вухан.