„Чандрајан 3“ слета на површината на Месечината, правејќи ја Индија првата земја која успешно приземјила вселенски брод во близина на јужниот пол на Месечината.

Сите претходни мисии на Месечината слетуваа блиску до екваторот, но истражувањето на јужниот пол е клучно за потрагата по вода.

Научниците сега се надеваат дека ќе постават ровер за испраќање снимки и податоци назад на Земјата.

Претходниот обид на индиската вселенска програма да испрати летало на Месечината пропадна во 2019 година, а мисијата Чандрајан 3 доаѓа само неколку дена откако руското летало, прво во последните речиси 50 години кое ја имаше истата мисија, се урна на Месечината.