Невремето може да биде оддалечено и до 40 километри и може да ве удри гром, па затоа е важно да преземете одредени мерки на претпазливост.

Граѓаните масовно споделуваат видеа

Генералниот секретаријат за цивилна заштита им препорачува на граѓаните да бидат особено внимателни, преземајќи мерки за заштита од ризиците кои произлегуваат од појава на тешки временски појави. Обезбедете ги предметите кои, доколку ги однесе силните ветришта, може да предизвикаат штета или повреда, проверете дали се незатнати и правилно функционираат олуците и олуците на куќата, избегнувајте да преминувате реки и потоци, пеш или со возило, за време на невреме и врнежи и веднаш засолни се за време на невреме со град во зграда или автомобил и не напуштајте безбедно место додека не се уверат дека невремето поминало.

Превентивни мерки во домаќинството и на отворено

Доколку сте дома, избегнувајте да држите електрични уреди или телефони, исклучете ги телевизорите со антена и напојување, избегнувајте да ги допирате водоводните цевки, додека се препорачува автомобилот да го паркирате на страна од патот и подалеку од дрвја, доколку сте на отворено. , засолни се во зграда или автомобил или седнете веднаш на копно и избегнувајте ниски земји поради опасност од поплави.

Трагичен инцидент за време на претходното невреме

Во согласност со препораките, неодамна се случи трагедија кога девојка загина од гром на плажата во Посида, Халкидики. Таткото на девојчето опишал како се обиделе да побегнат од невремето, но за жал биле изложени на опасност. Спасувачите дојдоа да помогнат, но за жал не успеаја да го спасат моето дете“, рече тој и изрази жалење што порано не ја напуштил плажата.