Вицепремиерот за европски прашања, Бојан Маричиќ, ја истакна важноста од завршување на процесот на уставни измени во актуелниот мандат на Собранието. На прес-конференција по Регионалниот министерски состанок, Маричиќ истакна дека земјата е при крај на првата фаза од преговорите и дека е клучно да се постигне напредок. Тој подвлече дека оваа обврска е зацртана во преговарачката рамка и не може да се занемари.

Маричиќ истакна дека од суштинско значење е актуелниот парламентарен состав да ја преземе оваа одговорност, бидејќи тоа ќе овозможи следниот повеќе да се фокусира на реформите и постигнувањето резултати. Тој предупреди да не се одложи оваа обврска за следниот мандат, бидејќи тоа не треба да биде примарна задача на идната влада. Игнорирањето на оваа обврска би било погрешно, бидејќи не е ниту сложено, ниту надвор од она што е веќе постигнато во рамките на системот за другите заедници.

Тој го привлече вниманието на минатите искуства со проблемот со Грција, истакнувајќи дека чекањето со години и децении резултирало само во полоша положба за земјата. Маричиќ повика на брза акција за да се избегне десетгодишно одложување во решавањето на ова прашање, што би можело да се реши сега за да продолжи преговарачкиот процес.

Во однос на тоа што е поблиску, уставни измени или избори, Маричиќ изјави дека изборите се закажани за средината на следната година, а терминот ќе биде одреден во законските рокови во наредниот период.

Извор: Novatv