Политичката арена во Македонија се подготвува за значајни случувања бидејќи актуелниот претседател Христијан Мицкоски и лидерите на коалицијата „Вреди“ влегуваат во последната фаза од преговорите за формирање влада. Изет Маџити, претставник на коалицијата, за ТВ 24 го обелодени вечерва очекувањето на решителен договор со Мицкоски, сигнализирајќи брзо формирање на нова влада.

Коалиција за формирање нова влада

Со привршување на преговорите, коалицијата Влен е подготвена да ги финализира разговорите со ВМРО-ДПМНЕ. Воспоставени се клучните принципи кои ја водат новата влада и постигнати се програмски усогласувања. Разговорите сега се фокусираат на местата на членовите на коалицијата, со индиции за враќање на Касами за градоначалник на Тетово и веројатно назначување на Гаши за претседател на Собранието. Таравари се појавува како потенцијален кандидат за Министерството за здравство, додека размислувањата за предвремените локални избори продолжуваат, имајќи ги предвид нивните фискални импликации врз државниот буџет и граѓаните на Гостивар.

 

„И така, преговорите завршуваат, коалицијата Влен треба да ги финализира разговорите за формирање влада со ВМРО-ДПМНЕ. Основните принципи на новата влада се воспоставени, програмите се усогласени и се приближуваме до кулминација на дискусиите. Коалицијата, во тек се проценки за утврдување на улогите, при што Касами најверојатно ќе ја продолжи функцијата како градоначалник на Тетово, а Гаши се смета за соодветен кандидат за претседател на Собранието изборите поставуваат дилема, со оглед на неговото потенцијално оптоварување на државниот буџет и жителите на Гостивар, вели Меџити.