Претстојните внатрешни избори на СДСМ се интензивираа откако Александар Бајдевски, актуелниот заменик министер за информатичко општество и администрација, ја фрла капата во рингот, означувајќи го петтиот претендент со претседателски аспирации. Како што се наближува рокот за кандидатури, Бајдевски се приклучува на изборите покрај Венко Филипче, Славјанка Петровска, Јован Деспотовски и Златко Ристовски. Со секој кандидат што презентира различни визии за иднината на партијата, конкуренцијата станува жестока, ветувајќи ангажирана изборна битка.

Визијата на Бајдевски за СДСМ

Бајдевски вети дека ќе ги предводи партиските реформи и ќе обезбеди силна опозиција доколку биде избран за претседател на СДСМ. Со фокус на ревитализација на структурата на партијата и унапредување на нејзината улога во политичкиот терен, Бајдевски има за цел да ја води СДСМ кон патот на напредок и ефективност.

Стратегии на конкурентите

Филипче најавува самостојна кандидатура, ветувајќи дека ќе состави тим по преземањето на партискиот претседател. Петровска се залага за обединет СДСМ, нагласувајќи ја важноста од силна опозиција за здрава демократија. Деспотовски ја позиционира својата програма како обединувачка сила, со цел да собере поддршка од внатре во партиските редови.

Став на потпретседателот

Во изненадувачки потег, актуелниот потпретседател Фатмир Битиќи се оградува од претседателската трка, нагласувајќи ја потребата од единство во СДСМ. Признавајќи ја неговата улога како дел од колективниот стремеж за партиска кохезија, одлуката на Битиќи има за цел да ја ублажи потенцијалната фрагментација и поларизација меѓу членовите.

Пат до избори

Со закажаните внатрепартиски избори, кандидатите имаат ограничен временски рок да го поколебаат активното членство со гласање со нивните предложени агенди за развој на партијата во следните четири години. Како што се засилува кампањата, претседателските избори на СДСМ ветуваат дека ќе ја обликуваат идната траекторија на партијата и нејзината улога во политичкиот пејзаж.