Александар Толоманоски набргу е сменет од функцијата претседател на месниот комитет Пештани во Охрид, по пријава на МВР за поседување дрога. Одлуката, која како одговор на ВМРО-ДПМНЕ, ја соопшти портпаролот на СДСМ, Дарко Каевски.

ВМРО-ДПМНЕ ја нагласува нивната заложба за исклучување на Толоманоски од партијата што е можно поскоро.

Дополнително, Кирил Пецаков, градоначалникот на општина Охрид, има намера да побара поведување дисциплински мерки за престанок на работниот однос на Толоманоски во училиштето каде што бил вработен. Партијата го нагласува својот цврст став против секое незаконско однесување, без разлика на политичка, верска или друга припадност.

Во контра соопштение се повикува СДСМ да се воздржи од евтин популизам и двојни стандарди. Наместо тоа, фокусот треба да биде на повикување на темелна истрага за неодамнешното двојно убиство што го привлече вниманието на јавноста. Партијата повикува и на одговорност за задоцнетиот одговор на трагичното киднапирање и смртта на младиот Вања.