Министерството за полиција на Боливија соопшти дека дрогата била наменета да се испрати во Белгија.

Акцијата била спроведена во регионот Писих, на границата со Чиле, а дрогата била скриена во два камиони кои превезувале железо во Европа, преку чилеанското пристаниште на Пацификот.