Грешката се случила во градовите Синдлфинген, Ројтлинген и Еслинген и настанала поради погрешно обележување.

Официјалните лица изјавиле дека вакцините биле транспортирани во кутии со фрижидер во согласност со прописите, но подоцна било откриено дека на етикетите се наведени неточни датуми.

– Засега нема заклучоци дека подолгото складирање ја намалува ефикасноста на вакцината, изјавил Мартина Бурчерт-Грив, директорка на локалниот центар за вакцинација.

Новото истражување на производителот наведува дека вакцината е доволно стабилна за да се чува три месеци на нормални температури во фрижидер.

Сепак, Европската агенција за лекови се уште предвидува дека вакцината не смее да се чува повеќе од 30 дена.