Случајот се наоѓа во доказна постапка и го води судијката Софче Гаврилова Ефремовска, а застапник на обвинението е Ивана Трајчевска.

Судот, на почетокот на денешното рочиште, се произнесе по однос на доказните предлози на одбраната на Јасна Мандиќ Ерцеговиќ и Фросина Ременски.

За судот прифатливи се дел од материјалните докази на Јасна Ерцеговиќ, но доколку бидат обезбедени во законски предвидена форма, односно оригинална уплатница, а не фотокопија, како и предлогот да биде изведена комуникација на Ерцеговиќ преку електронска пошта.

Во однос на предложените докази од одбраната на Ременски, судот рече дека прифаќа да се прикажат дел од предложените веб страни од одредени министерства на владата, како и дел од останатите предложени материјални докази. Во однос на предложените докази од двр уред судот рече ќе може да се изведат, само доколку се достават и лозинките за уредот.

Судот, не прифати да бидат изведени делови од програма на политичка партија, укажувајќи дека не се однесуваат на кривично правниот настан и предметот на обвинението, како и предложените медиумски написи, за кои судот рече дека не може да бидат докази.

Следното рочиште е закажано за 9 јуни и треба да продолжи со изведување на материјални докази од одбраната на Јасна Мандиќ Ерцеговиќ.

За случајот со невладината организација Меѓународен сојуз, основана од Бојан Јовановски-Боки 13, преку која според обвинението биле измамени бизнисмени за наводни центри за возрасни лица,
обвинети се и Фросина Ременски, Христина Блажеска, Миле Јовановски, таткото на Боки 13 и Јасна Мандиќ Ерцеговиќ.

Јовановски е обвинет за измама и перење пари. Ременски е обвинета за помагање во делото измама, Мандиќ и Блажеска за помагање во измамата и перењето пари, Миле Јовановски се терети за помагање во перењето пари и за неовластено изработување, држење, посредување и тргување со оружје. Како правно лице обвинета е и невладината организација.