Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски во Интревју за Гласот на Америка одговори на неколку важни прашања и ги изнесе своите мислења за изборите, потенцијалните коалиции, техничката влада, борбата против корупцијата и решавање и пристапот кон решавање на проблемот со Бугарија

На прашањето дали се согласил со Ковачевски за датум на изборите, еве што Мицкоски имаше да каже:

-Во моментов, нема официјална потврда за датумот на изборите или дали тие би биле – споени или одвоени. Не, парламентот не зборуува ништо. Како што се гледа, Ковачевски и власта водат медиумски разговора, а не со нас. Таму слушнавме регуларни и комбинирани избори во мај.

Но, што и да се случи, ние мора да воспоставиме договор што ќе води до предвидлив исход и не предизвикува уставна или политичка криза.. ВМРО-ДПМНЕ често велеше дека симултаните избори – претседателски  и парламентарни – се најдобрата опција бидејќи не можеме да си дозволиме, посебни избори.

-Решението може да биде можно на почетокот на мај. Медиумите ми велат дека ставот на владата е ист овде. Ако лидерска средба ја понуди оваа алтернатива, ВМРО-ДПМНЕ секако ќе ја прифати,

Мицкоски одговори на и на прашањето со кого би коалициал доколку ВМРО-ДПМНЕ не добијат доволно пратеници за да оформат влада и на изјавата дека гледал кон Левица како потенцијален коалиционен партнер

-Отворено отфрлање на кое било политичко тело би било несовесно и незрело од мене и од ВМРО-ДПМНЕ, ни

Но, јас таква изјава и забелешка немав -Мојот цитат беше дека вратите на политиката никогаш не се затвораат, а тоа е универзален демократски принцип и важи секаде.

-Во политиката никогаш не кажувај никогаш. Дека јас и ВМРО-ДПМНЕ, би ја блокирале вратата на кој било политички субјект е несовесно и незрело. На крајот на краиштат, распределбата на силите и коалицијата на новиот парламент на чело со ВМРО-ДПМНЕ- ќе биде откриена околу 20:30 или 21:00 часот.

На прашањето дали би се приджувал до Мајскиот договор и која ќе биде албанската партија во владата, Мицкоски изјави дека таков договор веќе не постои и дека ДУИ го прекрши тој договор..

Моето мислење е дека треба да се даде шанса на албанската опозиција и е здраво ДУИ да помине некое време во опозиција

Мицкоски вели дека ДУИ треба тоа време во опозиција, да го искористи да се пронајде себе си. -Од зелена партија до партија со највеќе нови милионери и тврда националистичка реторика, требат да се впуштат во потрага на својот идентитет/

Целото интервју погледнете го тука