Новото правило важи за сите граѓани на возраст над 16 години , без разлика дали се вакцинирани или прележале Ковид-19 . Помеѓу четвртиот и седмиот ден од влегувањето во Швајцарија, мора да се повтори тест – ПЦР или брз антиген тест, чиј резултат мора да се пријави кај релевантните локални власти.

Исклучоци од ова се транзитни патници кои го користат и не го напуштаат швајцарскиот аеродром, како и граѓани кои можат да приложат документ од лекар дека треба итно да се превезат во Швајцарија поради медицински причини или документ кој поради медицински причини не може да да се тестираат за корона вирус .

За патниците кои пристигнуваат во Швајцарија од земји со варијанта на САРС-КоВ-2 што е загрижувачка според стандардите на Светската здравствена организација, обврската да се претстави негативен ПЦР тест се однесува на сите над 6 – години на возраст .

Условот за пополнување формулар за регистрација пред да патувате во земјата, (како и во Грција) објавен на https://swissplf.admin.ch, останува на сила. Образецот може да се достави и во хартија. Професионалните превозници на патници и стоки, транзитните патници и граничните работници се ослободени од ова барање.