Австралиските власти соопштија дека државата е во вонредна состојба што го попречува закрепнувањето на економијата.

Властите најавија дека во најголемиот град во земјата, мерките за ограничување на движењето и останувањето дома можат да бидат продолжени и по 30 јули.

Поради забрзаното ширење на Делта сојот во соседните држави Викторија и Јужна Австралија, властите одлучија дека мерките за ограничување на движењето на повеќе од половина од населението остануваат на сила.