Црногорската полиција утринава го објави апсењето на Дино Ибрахимовиќ (28) во Бар. Ибрахимовиќ е главен осомничен за бруталното убиство на Едмонд Мустафа (29), за кој се верува дека е член на организираната криминална група Шкаљари.

Злосторството се разоткри

Извештаите откриваат дека Ибрахимовиќ наводно испукал десет куршуми од автоматска пушка кон Мустафа, со што го напуштил местото набргу по грозоморниот чин. Црногорската полиција брзо реагирала на злосторството, потпирајќи се на деталниот опис на осомничениот.

Ефикасна полициска реакција

Службениците од Регионалниот безбедносен центар „Југ“ брзо се мобилизираа и ефективно се распоредија, спречувајќи го бегството на Ибрахимовиќ. Осомничениот бил приведен додека бегал со електричен тротинет, носејќи шлем во моментот на апсењето.

Врска со организиран криминал

Се верува дека и Мустафа и Ибрахимовиќ се поврзани со криминална група која дејствува долж црногорското крајбрежје.

Меѓународен налог и предизвици за екстрадиција

Властите открија дека Ибрахимовиќ веќе е баран на меѓународно ниво. По него е распишана меѓународна потерница од земја со која црногорските правосудни органи немаат потпишано договор за екстрадиција. Ова предизвикува правна сложеност што може да влијае на текот на истрагата.

Тековни истраги

Полициското соопштение не навлегува во конкретни детали за мотивот зад убиството или природата на криминалната група со која се поврзани и двете лица. Истрагата што е во тек најверојатно ќе открие повеќе увиди во позадината на криминалот и динамиката на инволвираната криминална организација.

Извор: Makfaks