На 18.03.2024 година, околу 20.00 часот, од страна на полициски службеници од СВР Тетово – Гостивар, приведен е 50-годишно лице, идентификувано како А.Т. со потекло од Република Албанија. Апсењето следува по пријава поднесена од 54-годишен гостиварец, во која детално се наведени алармантни инциденти со злоупотреба во кои била вмешана неговата малолетна ќерка.

Загриженост за безбедноста на децата

Засегнатиот татко ги известил надлежните дека и на 14-ти и на 15-ти овој месец, неговата малолетна ќерка била подложена на несакано допирање по телото и несоодветен физички контакт од страна на осомничениот. Ваквите вознемирувачки инциденти предизвикаа бес во заедницата и покренаа релевантни прашања за заштита на малолетните деца.

Полициска реакција и притвор

Навремено реагирајќи на пријавата, МВР соопшти дека А.Т. е приведен во Полициската станица Гостивар. Надлежните ревносно работат на темелно испитување на наводите и документирање на случајот во целост. Против пријавениот потоа ќе бидат преземени соодветни правни мерки.