На утрешното Централно собрание на Алијанса за Албанците, фракцијата на Зијадин Села, растргната помеѓу усогласување со ДУИ или приклучување кон албанската опозиција, Коалицијата „Вреди“ ќе мора да одлучи за својот пат. Села потврди дека ќе се донесе конечна одлука за нивниот став за претстојните парламентарни избори.

Алијанса за Албанците на крстопат

Одлуката што се наѕира произлегува од внатрешната динамика во Алијанса за Албанците. На фракцијата на Села ѝ недостасуваат потребните партиски печати, надополнети со тековната правна битка со Арбен Таравари. Со брзо приближување на рокот за пријавување на кандидатските листи, Села се соочува со императивот да избере со која постоечка коалиција да се усогласи.

Дилемата се расплетува

Очигледна е пречката Алијанса за Албанците да оди самостојно. Ограничените овластувања на Села во партијата и нерешениот судски спор со Таравари претставуваат значителни предизвици. Долготрајните правни постапки создаваат несигурност, принудувајќи го Села да склучи сојуз со една од воспоставените коалиции.

Ултиматум од Коалицијата „Вреди“.

Дополнително на сложеноста, Коалицијата Вреди им постави остар ултиматум на Села и Кренар Лога. Доколку одлучат да ги здружат силите до сабота, членовите на Алијанса за Албанците ќе ги обезбедат потребните печати за независна изборна кандидатура.