Како што е наведено, тоа е големо и важно знаење во однос на претходната пракса, според која втората доза се добива по 21 ден.

Докажано е дека зголемувањето на интервалот помеѓу првата и втората доза не влијае на јачината на имунолошкиот одговор и во некои случаи дури ја зголемува силата и го продолжува времетраењето на имунолошкиот одговор на коронавирусот корона.

Првите вакцини „Спутник V“ во Институтот Торлак во Белград треба да бидат произведени до крајот на мај годинава.