-Тие постојано ќе кажуваат дека го направиле најдоброто можно нешто и дека само сакале да спречат хуманитарна катастрофа. Ако има вистина во тоа, морам да го поставам прашањето дали убиството на илјадници луѓе, особено на 72 српски деца, беше само „колатерална штета“ или што беше тоа? Не верувам во никакво официјално институционално извинување од НАТО , рече Вучиќ во интервју објавено од чешкиот алтернативен портал Парламентарна листа.

Вучиќ изјави дека извинувањето на претседателот Земан за тоа што не нашол храброст да го одбие бомбардирањето како премиер на Чешката Република во 1999 година, но дека НАТО, кој одлучува со консензус, доби согласност од чешката влада, како што рече е „мелем за рана на српскиот народ“ кој ќе се изучува во учебниците по историја.

-Ако ме прашате дали Милош Земан е последниот претседател што го стори тоа, не мислам на тоа. Прв е, но не е и последен , рече Вучиќ.

Српскиот претседател рече дека не очекува промени во односот на Србија и Косово по доаѓањето на администрацијата на американскиот претседателот Бајден.

-Америка го призна Косово и не сака да се откаже од таа насока. Разбирливо е дека САД ќе продолжат да вршат притисок врз Србија, или јас не треба да зборувам за притисок, туку за барањето за признавање на независноста на Косово.Но, тоа е категорија во американската надворешна политика што не се менува и не очекувам никакви промени во нашиот став кон нас, рече Вучиќ.

Александар Вучиќ истакна дека Србија е отворена за дијалог со Косово и дека сака компромисно решение, но дека не е оптимист затоа што другата страна не е заинтересирана за дијалог.