Тој изјави дека иницијативата на Србија не е прифатена.

– Границите не треба да се менуваат во согласност со правилата утврдени од Обединетите нации, истакна тој. Како што рече, границите за Србија не се менуваат, освен оние прифатени од ООН.

– Се споменуваат границите, кои треба да се избришат поради протокот на стоки и луѓе, додаде Вучиќ.

Српскиот претседател нагласи дека е задоволен што мнозинството било во можност да постигне договор, со исклучок на претставникот на Приштина. Тој додаде дека сите ги знаат позициите на земјите од регионот по прашањето за независноста на Косово, но дека нема отворени и неконзистентни позиции за други прашања.

-Тие би сакале да ги толкуваат границите како што сакаат, а не како што ги толкуваат меѓународните закони и ООН, и ние се обидовме соодветно да најдеме компромис, рече тој.

Вучиќ нагласи дека е задоволен што бошњачкиот член на Претседателството на БиХ, Сефик Џаферовиќ, го кажал тоа што го мисли, но и дека и тој го кажал она што го мисли.

-Албанците не сакаа да зборуваат за ООН по секоја цена, ние би разговарале за тоа поинаку, тоа е апсолутно невозможно, подвлече Вучиќ.

На новинарско прашање какви се неговите односи со претседателот на Хрватска, Зоран Милановиќ, Вучиќ рече дека има пристојни односи.

Говорејќи за влезот на Србија во ЕУ, Вучиќ рече дека дури и Србија да исполни сè, нема да биде повторно во ЕУ.

-Реалната состојба е таква што има замор од проширувањето, истакна тој.

Тој рече дека е важно за Србија да спроведе реформи заради себе и да расте што е можно побрзо.