Сокриена одлука предизвика полемика за мотивите на Османи и загрозувањето на правата на граѓаните

Опозицијата ги ескалира своите барања, повикувајќи на повлекување на Бујар Османи, кандидатот на ДУИ, од претседателската трка и се залага за негова забрана за вршење на каква било јавна функција. Антонио Милошоски преку својот Фејсбук профил објави документ од италијанското МВР, во кој се открива клучната одлука за важноста на пасошот што ги засега македонските граѓани кои живеат во Европската унија.

 

Забрана за вршење јавна функција: Опозицијата бара Османи да се повлече од претседателската трка поради загрозување на слободата и правата на граѓаните - криел одлука од ЕУ со која се овозможува движење со старите пасоши на државата!

Откривање на одлуката на ЕУ

Според објавениот документ, Италија на 23 февруари ги информирала своите гранични власти за колективната одлука што ја поддржале 25 земји-членки на Европската унија. Оваа одлука, поттикната од препораката на Европската комисија, овозможува неограничено движење на лицата кои поседуваат важечки пасоши кој го носат старото име на државата до септември 2024 година. Имено, Грција и Франција стојат како гласови против оваа резолуција, иако неформално, како што е доставено до Европската Комисијата.

Обвинувања за прикривање

Милошоски ја истакна сериозната негрижа за постапките на министерот Османи, осудувајќи го намерното прикривање на ваквите клучни информации за правата на мобилност на стотици илјади македонски граѓани кои живеат во ЕУ. Необјавувањето на оваа одлука, која се смета за витална за слободата на движење на граѓаните, го нагласува наводното недолично однесување на Османи.

Дипломатски последици

Контроверзноста се продлабочи со откритијата за дипломатскиот инцидент во кој бил вмешан амбасадорот Весел Мемеди. На 6 февруари, амбасадорот Мемеди предизвика дипломатски спор со официјално прогласување на пасошите со ознака „Република Македонија“ за неважечки за италијанските власти. Оваа епизода, заедно со последователното прикривање на одлуката на ЕУ, предизвика значителни немири и критики.

Повици за одговорност

Опозицијата, заедно со загрижените граѓани претставени од Македонскиот концепт, жестоко бара одговорност за последиците што произлегуваат од прикриената одлука на ЕУ. Тие тврдат дека Османи со прикривање витални информации не ја извршил својата должност како јавен службеник и треба да се соочи со соодветните последици. Во центарот на вниманието паѓа и Министерството за внатрешни работи, бидејќи Османи вината ја префрла врз нив за полемиката за пасошот.

Негирање и одбрана

Како одговор на сè позачестените обвинувања, министерот Османи негира дека сторил нешто лошо, префрлајќи ја вината на Министерството за внатрешни работи за дебаклот со пасошите. Тој тврди дека менувањето на одредбата за пасош би претставувало прекршување на Договорот од Преспа и националниот Устав, што укажува на правни ограничувања. Османи тврди дека ова е фабрикувана лага на опозицијата и дека таков документ не постои.

Османи тврди дека министерството треба да ја забрза работата со замена на личните документи.

Ставот на министерот Тошковски

Министерот за внатрешни работи, Панче Тошковски ја отфрла вината на министерството за ваквата ситуација со пасошите. Тошковски точно го лоцира причинителот на овој хаос, а тоа е власта и нејзините ненавремени дејствија.

Заменикот Бојмацалиев кој потекнува од редовите на СДСМ секако ја негира одговорноста на неговата партија.

Последиците од ваквата политика најмногу ќе се осетат во летниот период. Тогаш се очекува огромна навала и на дијаспората, а и на граѓаните кои ќе патуваат на летни одмори.

Како што се засилува контроверзноста околу министерот Османи, барањата за транспарентност и отчетност одекнуваат низ македонските политички кругови. Откривањето на прикриената одлука на ЕУ го нагласува значењето на владината транспарентност и импликациите на дипломатските дејствија врз правата на граѓаните и меѓународните односи.