Заев посочи:

-Убеден сум дека Шилегов има изградено сериозно висок рејтинг. Убеден сум дека како и мене, нему, заменичката претседателка и другите членови на партиските органи, многу му е важно мислењето на граѓаните. Локалните избори се избори на личности. Шилегов е еден од нашите фаворити, јас тоа го кажав пред неколку месеци овде во Скопје, но истовремено е добра спојка меѓу коалиционите партнери. Во заедништовото е успехот

Дали Шилегов ќе биде заеднички кандидат за Скопје на коалцијата ќе се види дополнително.

ДУИ денеска најави изнендаување кое ќе го соопшти Али Ахмети на пладне, а најверојатно е поврзано со локалните избори.