Владата во Скопје се обидува да ја негира нашата заедничка историја, пишува министерката за надворешни работи на Бугарија Екатерина Захариева во германското издание Theeuropean.de.

Како што вели, заедничките национални херои како Гоце Делчев, кој како македонски Бугарин се борел за независност од Отоманската империја во 19 век, се прикажани како само Македонци. Македонските верзии на познати бугарски песни и романи се препишани за да се избрише сè што е бугарско во нив.

Во колумната таа се осврнува само на прашањето за Македонија и случаите кои ги компромитираат односите меѓу двете земји. Захариева вели дека Бугарија се гледа себеси како движечка сила за проширување на ЕУ во насока на Западен Балкан.

– Се надевам дека Република Северна Македонија наскоро ќе може да започне преговори. Меѓутоа, за да се случи ова, ние мора да ги надминеме отворените билатерални прашања меѓу нашите две земји. Колегите во Скопје мора да покажат дека се посветени на долгорочна посветеност на нивната европска иднина прифаќајќи ги европските вредности, како што тоа го направи Бугарија пред 14 години, вели Захариева.

Текстот почнува со тврдењето дека на 17 ноември 2020 година, Бугарија апелирала на прифаќање на рамката за преговори за идниот пристап на Република Северна Македонија во ЕУ.

– Во име на бугарската влада и парламентот, ја препратив оваа одлука, која претходно неколку пати им ја соопштив на моите европски колеги и на Скопје. Јас го сторив тоа од убедување и загриженост – од загриженост дека Балканот може да стане камен на сопнување на Европа. Во 2017 година, сè уште имаше ветувачки знаци на интеграција во ЕУ на Западен Балкан. По признавањето на независноста на Бугарија од страна на Бугарија во 1992 година и потпишувањето на важна политичка декларација во 1999 година, договорот за пријателство во 2017 година имаше за цел да го отвори патот на Скопје за влез во ЕУ, вели таа.

Потоа почнува за историскиот дел па тврди дека до денес, историскиот регион на Македонија е поделен на бугарски, грчки и дел што припаѓа на Република Северна Македонија.

– Посебен македонски идентитет не бил формиран дури во првата половина на минатиот век. Бугарија го признава овој посебен идентитет на Македонија и ги поддржува европските интеграции на Република Северна Македонија. Владата во Скопје се обидува да ја негира нашата заедничка историја пред тоа. Заедничките национални херои како Гоце Делчев, кој како македонски Бугарин се борел за независност од Отоманската империја во 19 век, се прикажани како само Македонци. Македонските верзии на познати бугарски песни и романи се препишани за да се избрише сè што е бугарско во нив. За да се реши спорот, беше формирана заедничка комисија за историја.

За жал, добри три години по потпишувањето на договорот за пријателство, мора да констатираме дека нашите партнери во Република Северна Македонија се збогуваа со неговото спроведување. Како резултат на последиците се еднострано раскинување на заедничката комисија за историја во Скопје, оцрнување на Бугарите како фашистички во училишните книги во Република Северна Македонија и постојаната дискриминација на бугарските инвеститори. Граѓаните на Република Северна Македонија кои се гледаат себеси како Бугари се малтретирани и осудени (алудирајќи на Гарванлиев), а нивните адреси се откриваат на социјалните мрежи. Скопје ги одложува и инфраструктурните проекти за економски важни коридори за транспорт – проекти што се финансирани од ЕУ. За изградбата на автопатот А1 меѓу нашите две земји веќе се изгубени 130 милиони евра затоа што Скопје ги игнорира барањата за финансирање од ЕУ, вели таа.