Застапување на работничките права

КСОМ, претставувајќи го колективниот глас на работниците, врши притисок за итен социјален дијалог и донесување нов закон за работни односи. Овој закон има за цел да ја намали распространетоста на привремените договори, а истовремено да ја зајакне минималната плата. Овие иницијативи се клучни за обезбедување фер и правични работни услови.

Обединување за промени

Синдикалните организации, вклучително и неодамна приклучениот Синдикат на приватниот и административниот јавен сектор, ги засилуваат своите барања. Тие бараат да се вклучат во конструктивен дијалог со новата влада во првите 100 дена од нејзиниот мандат, како и спроведување на нивните барања. Овој обединет фронт го нагласува значењето на заедничките напори за ефективно решавање на проблемите на трудот.

КСОМ укажаа на последиците од тоа што Македонија има најниска минимална плата во регионот. Ваквата состојба би создала целосен егзодус на работната сила доколку не се направи нешто.

Борба за правична минимална плата: Македонија на дното во регионот со 367 евра – ССМ тврди дека ветувањата на Битиќи се нереални

Борба за работниците и нивното достоинство

Се повикуваат работниците да се изјаснат против каква било форма на принуда во предизборниот период. Во сериозна борба за работничките права, КСОМ упати закана до работодавците и раководителите што ќе ги принудуваат своите работници да излезат на митинг. Нивните имиња јавно ќе се  објавуваат.

Во знак на солидарност со ССМ, работниците се подготвени да учествуваат на протестите на здравствените работници закажан за 8 април.

Клучните точки:

  • КСОМ бара итен социјален дијалог и имплементација на нов закон за работни односи.
  •  Синдикатите, вклучително и Синдикатот на приватниот и административниот јавен сектор, притискаат за реформа на трудот во првите 100 дена од мандатот на новата влада.
  • Се повикуваат работниците да пријават случаи на притисоци во предизборниот период.
  •  Планираното учество на протестот на здравствените работници на 8 април ја нагласува посветеноста на застапување за правата на работниците.