Минимална плата во Македонија: На дното во регионот

Со неодамнешното зголемување на минималната плата во март, Македонија e пак на дното на регионалниот спектар на плати, предизвикувајќи дебати за разликите во платите во земјата и во целиот регион. Додека Македонија ја одредува својата минимална плата на 22.567 денари, што е еднакво на 367 евра, соседните региони можат да се пофалат со значително повисока репер од 450 евра. Овој остар контраст го поттикна Сојузот на синдикатите да го изрази своето незадоволство, истакнувајќи ја несоодветноста на сегашната минимална плата во услови на зголемена инфлација и регионални стандарди за плати.

Синдикатот се залага за усогласување на минималната плата

Изразувајќи незадоволство од скудното покачување, ССМ го повикува Државниот завод за статистика (ДСМ) да ги синхронизира другите гранки со минималната плата. Истакнувајќи ја неопходноста да се обезбеди секој работник да добие правично приспособување на минималната плата, особено во светло на зголемените животни трошоци и проширувањето на потрошувачката кошница, синдикатот ја нагласува итноста за еднаквост на минималната плата низ секторите.

Решавање на ризиците од економската миграција

Поради загриженоста за потенцијалниот егзодус на работници во соседните земји со супериорни понуди за минимална плата и средна плата, ССМ предлага минимална плата од 450 евра во првите 100 дена од новата влада. Иван Пешевски, потпретседател на ССМ, ја нагласува итноста, наведувајќи дека на сегашната минимална плата е недоволна за покривање на основните животни трошоци, влошена со неодамнешните поскапувања на основните артикли.

Политички заложби и реалности

Како одговор на зголемениот притисок, Фатмир Битиќи, потпретседател на СДСМ, вети значително зголемување на минималната плата до 2028 година, предвидувајќи минимална плата од 600 евра. Сепак,  остварливоста на ваквите ветувања е доведена во прашање од ССМ. Синдикатот предупредува на нереални ветувања и заговара прагматични мерки за поттикнување на зголемувањето на минималната плата во приватниот сектор.

Синдикатот прашува од каде државата би ги обезбедила овие средства, а како втора пречка е тоа што државата не може да ги зголеми платите во приватниот сектор, туку може само да го поттикне работодавците да ги зголемат платите

Претстојни протести и колективни договори

Како што ескалираат тензиите, Слободан Трендафилов, претседател на ССМ, предупредува на потенцијални немири, сигнализирајќи ги претстојните протести на 8 април и 1 мај. Одбивањето да се потпишуваат анекси на колективните договори во виталните сектори како што е здравството го поттикнува незадоволството, засилувајќи ги повиците за ревизија на минималната плата и правична распределба на економските придобивки.

Регионален диспаритет во стандардите за минимална плата

Додека Македонија се бори со најниската минимална плата во регионот, статистиката открива поширок диспаритет во просечните плати. Со просечна  плата од 649 евра, Македонија значително заостанува зад своите регионални колеги. Словенија води во пакетот со просечна минимална плата од 1.530 евра, а веднаш зад неа се Хрватска, Црна Гора и Србија.