Во обид да ги зајакнат одбранбените способности на Украина, Соединетите држави претставија значителен пакет воена помош во вредност од 300 милиони долари. Оваа објава означува клучен чекор во поддршката на Украина

Алокација на воени ресурси за Украина

Советникот за национална безбедност Џејк Саливан, на брифинг во Белата куќа, ги откри спецификите на пакетот помош. Распределбата вклучува артилериски куршуми и муниција за ХИМАРС, многу потребно оружје на украинскиот фронт кој се соочува со критични недостиг.

Извор на финансирање и ад-хок природа

Оваа иницијатива за помош е овозможена преку „ад-хок“ пакет, извлечен од заштедите натрупани од Армијата на САД. Високи претставници на одбраната истакнаа дека овие заштеди се собраа преку стратешки договорни акции во текот на неколку месеци, овозможувајќи економично набавка на основните ресурси.

Финансиски недостаток и одложувања на Конгресот

И покрај напорите за пофалба, пакетот помош пристигнува во услови на предизвикувачка финансиска ситуација. Пентагон се соочува со значителен недостиг од 10 милијарди долари во финансирање за воено оружје, клучно за замена на средствата што веќе се испратени во Украина.

Се чека одобрение од Конгресот

И покрај тоа што администрацијата на Бајден до Конгресот ги достави дополнителни барања за помош, одложувањата продолжуваат поради дебатите за буџетските распределби и националните приоритети, вклучително и безбедноста на границите.

Импликации од исцрпени ресурси

Секретарот за одбрана Лојд Остин изрази загриженост во врска со континуираното исцрпување на воените резерви без соодветно надополнување. Одделот моментално поседува овластување во вредност од 4 милијарди долари за да и’ обезбеди оружје на Украина, но сепак отсуството на одобрени средства претставува ризик за националната подготвеност.

Барајќи јасност од Конгресот

Во услови на неизвесност, Пентагон ја нагласува итната потреба за јасност од Конгресот во врска со одобрувањето на дополнителна помош. Висок претставник на одбраната го истакна императивот за усогласување на законодавните одлуки со императивите за национална безбедност.

Извор: VOA