Во очекуваното појавување пред Конгресот денес, специјалниот советник Роберт Хур застана на својата позиција, цврсто бранејќи го својот неодамнешен извештај во кој детално беше разгледана меморијата на претседателот Џо Бајден. Хур ја потврди валидноста и непристрасноста на неговата проценка дека претседателот има лоша меморија.

Цврсто повторување на оценката

Останувам покрај интегритетот и точноста на мојот извештај“, изјави Хур во својата подготвена воведна изјава.

„Моето оценување на сеќавањето на претседателот беше спроведено со најголема трудољубивост и праведност.

Увид од преписот на интервјуто

Откритијата од транскриптот од интервјуто на Хур со претседателот Бајден, прецизно прегледани од Ројтерс, фрлаат светлина врз потеклото на дискурсот за меморијата. Случајниот одговор на Бајден на прашања во врска со настаните од претходните години даде контекст на тековниот надзор.

Бајден изјавил дека е млад човек и тоа не било никаков проблем

Тајмингот на Хур

Појавувањето на Хур во Конгресот брзо следи по неодамнешното обраќање на претседателот Бајден за состојбата на нацијата, кое сигнализираше силен почеток на неговата реизборна кампања среде се поголеми предизвици и контроверзии.

Повратен удар и реакции при пријавување

Иако во извештајот на Хур не се наведува дека има намера да се покрене обвинение против Бајден за задржување доверливи документи, тој предизвика остар одговор од Белата куќа. Претседателот Бајден јавно ги отфрли наводите во врска со неговото сеќавање, при што потпретседателката Камала Харис го отфрли извештајот како политички мотивиран.

Изборни импликации

Со оглед на тоа што се наближуваат претседателските избори во ноември, контрастот меѓу Бајден и неговиот претходник, Доналд Трамп, станува се поизразен. Правните заплетки на Трамп, вклучително и обвиненијата поврзани со доверливи документи, остро се совпаѓаат со прикажувањето на Бајден во извештајот на Хур.

Евалуација на соработката

И покрај тензиите околу истрагата, Хур ја призна севкупната соработка на Бајден, спротивставувајќи ја со обвинувањата за опструкционизам изнесени против Трамп за време на неговиот мандат.

Назначување и мандат

Патувањето на Хур од американскиот обвинител назначен од Трамп до неговата сегашна улога како специјален советник, под покровителство на државниот обвинител Мерик Гарланд, ја нагласува сложеноста на динамиката на моќта во правната и политичката сфера.

Извор: Voa